Німеччина приєднається до військової місії ЄС в Боснії через загрозу Росії

П'ятниця, 8 липня 2022, 10:55

Через спроби Росії дестабілізувати Боснію та Герцеговину Бундестаг проголосує за приєднання до військової місії ЄС у країні - операції "Алтея".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv.

Німеччина має намір приєднатися до місії ЄС і направити до Боснії до 50 солдатів. Причина - зусилля сербської частини Боснії та Герцеговини, Республіки Сербської, з відокремлення від країни, що викликають занепокоєння уряду Німеччини.

"Німецька сторона хотіла б помітно посилити EUFOR (місію ЄС. - Ред.) через майбутні вибори в Боснії та Герцеговині. Тому що загалом ситуація вже була дуже ризикованою останніми місяцями", -  зазначив Андреас Вітковський, старший науковий співробітник Центру міжнародних миротворчих операцій у Берліні.

Через війну в Україні та конфронтацію між Заходом і Росією існує небезпека того, що Кремль може використати ситуацію, що склалася, "як каталізатор для подальшої дестабілізації Боснії та Герцеговини", йдеться в проєкті рішення німецького парламенту.

Однак майбутнє місії ЄС наразі є невизначеним. Її мандат має продовжити Рада Безпеки ООН уже у листопаді, а це означає, що Росія може накласти вето.

Голосування у Раді Безпеки ООН щодо продовження мандату місії збігається з планами відокремлення, оголошеними сербським лідером Республіки Сербської Мілорадом Додіком.

Росія вже деякий час намагається кинути виклик статусу-кво у Боснії та підтримати сепаратистські зусилля сербів.

Детальніше про ситуацію у Боснії читайте у статті: Третій фронт РФ: чому долю балканської кризи вирішить армія України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: