Парламент Сербії вперше зібрався – через чотири місяці після виборів

Понеділок, 1 серпня 2022, 18:47

Народна скупщина (парламент) Сербії в понеділок провів перше засідання – це сталося через чотири місяці після виборів.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Засідання почалося з виконання гімну Сербії "Боже правди" та складання присяги 250 депутатами Народної скупщини. Більшість місць у новому складі парламенту отримала Прогресивна партія президента Сербії Александара Вучича.

Але підрахунок голосів тривав кілька місяців через неодноразові перевибори в деяких округах, які оголошували через скарги на фальшування голосів. Так, повторне голосування на окрузі депутата Шаїпа Камбері, єдиного представника албанської спільноти Сербії в Народній скупщині, відбулося п’ять разів.

Опозиція заявляла, що Вучич завдяки контролю над ЗМІ й органами державної влади, а також активною кампанією проти критиків уряду, дискредитував вибори, тоді як сам сербський президент стверджував, що його опоненти просто заслабкі.

Деякі оглядачі вважають, що президент Сербії навмисне затягував скликання нового парламенту, аби не призначати новий уряд і таким чином уникнути необхідності обрати чийсь бік у протистоянні Росії та Заходу на тлі війни в Україні.

Водночас опозиція, яка здобула кращі результати на виборах, ніж у 2020 році (коли закликала бойкотувати голосування), вже пообіцяла збільшити тиск на владу.

Читайте також: Багатовекторна Сербія: що формує зовнішню політику Белграда і де межі її дружби з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.