Експрем’єра Чехії Бабіша закликають піти з політики після того, як він назвав виборців влади "фашистами і нацистами"

Четвер, 11 серпня 2022, 22:08

Десятки знаменитостей у Чехії закликали колишнього прем’єр-міністра країни, лідера партії ANO Андрея Бабіша піти з політики після того, як він назвав "фашистами і нацистами" понад 2,3 мільйона виборців чинних п’яти урядових політсил.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на iDNES.

Минулого тижня під час зустрічі Бабіша (нині депутата) з виборцями в місті Табор поруч зібралися його противники, які освистали експрем’єра. Довелося втрутитися поліції, щоб розборонити обидва табори.

"Це фашисти і нацисти, це ті, хто голосував за "Разом" і "Піратів і майорів". Це люди, які є небезпечними. І мені цікаво, а де поліція", – сказав тоді Бабіш.

У відповідь кількадесят відомих чехів – багато з яких або їхні предки були свідками злочинів фашистського і нацистського режиму – підписали публічне звернення з вимогою до Бабіша піти з публічного життя.

"З глибоким занепокоєнням і шоком ми почули слова, сказані на передвиборчій зустрічі руху ANO в Таборі, де ви назвали ваших ідеологічних опонентів фашистами і нацистами", – йдеться у зверненні.

Як пояснив один із підписантів, університетський викладач Бретислав Рихлік, "він клявся, що служитиме всім людям, і це більше не можна терпіти".

"Це виклик, який постав із кола моїх друзів і людей, чиї предки або вони самі потерпали за нацистського режиму. Крім того, порівняння з нацистами й фашистами було зроблене в час, коли російська армія вбиває невинних людей в Україні зі словами про так звану денацифікацію", – пояснив Рихлік у коментарі iDNES.

Щоправда, вже після звернення Бабіш заявив, що його неправильно зрозуміли – він насправді цитував якусь газетну статтю, в якій розповідалося про те, як фашисти і нацисти століття тому почали зривати зустрічі своїх політичних опонентів.

"І це правда, що коли ми прибули до Табора, там була така напружена атмосфера, що я, мабуть, забув про це згадати, але я насправді не вважав цих людей фашистами", – додав експрем’єр Чехії.

Андрей Бабіш був прем’єр-міністром Чехії з 2017 по 2021 роки, перед тим був звільнений з уряду через звинувачення в корупції. Бабіша вважають одним із найбагатших людей Чехії, власником агрохімічних підприємств і кількох ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.