Чому у Трампа є реальні шанси вдруге стати президентом і що це означатиме для України

Аналітика коротко
П'ятниця, 12 серпня 2022, 13:00

Проміжні вибори у США, що відбудуться у листопаді, можуть призвести до посилення позицій Трампа, після чого його амбіції вдруге стати президентом виглядатимуть цілком реалістичними.

Про те, які шанси Трампа на реванш і що може цьому завадити, читайте у статті кандидатки політичних наук, виконавчої директорки YES Світлани Ковальчук Трамп готується до реваншу: що зможе завадити експрезиденту повернутися у Білий дім.

Найбільше і найвпливовіше зібрання консерваторів у світі – Конференція консервативної політичної дії (CPAC) – вже давно стало платформою, з якої Дональд Трамп планував своє повернення. 

Започаткована у 1974 році, CPAC об’єднує сотні консервативних організацій, тисячі активістів, мільйони глядачів та найяскравіших лідерів у світі.

Цього року конференція відзначилася візитом угорського прем'єра Віктора Орбана. Однак її "бомбою" мала стати заява Дональда Трампа про участь у виборах. Саме Трамп є безумовним фаворитом голосування, яке традиційно проводиться під час конференції та має виявити фаворита від консерваторів на пост президента від Республіканської партії.

Нинішнє голосування показало, що Дональд Трамп – не просто фаворит, а безумовний лідер симпатій консерваторів

Однак, Трамп так і не оголосив офіційно про свою участь у наступній кампанії. 

Одна з причин цього – розслідування, що триває, щодо участі Трампа у нападі на Капітолій у січні 2020 року. 

Невипадково, що відразу після конференції стало відомо про обшук у резиденції Трампа Мар-а-Лаго у Флориді. За даними ЗМІ, ФБР шукало службові документи, в тому числі секретні, які колишній президент взяв із собою, залишаючи Білий дім.

Проте є і ще одна причина. Проміжні вибори, що пройдуть у листопаді, мають стати показником впливовості Трампа у Республіканській партії. Не виключено, що експрезидент вирішив почекати цих виборів і вже потім оголошувати про президентські амбіції.

Тим більше, що вибори у листопаді до двох палат Конгресу США мають усі шанси стати тріумфом Трампа.

Хоча Дональд Трамп має велику підтримку, низка конгресменів, які були його прихильниками, відкрито його критикують.

Очевидно, що у разі, якщо результати проміжних виборів виявляться не дуже успішними для Трампа, цієї критики побільшає.

Якщо через певні обставини експрезидент не візьме участь у виборах, то кандидатом в президенти від республіканців може стати Рон ДеСантіс.

Рон ДеСантіс, який балотується на другий термін цієї осені, став одним із найбільш обговорюваних республіканців у всій країні, оскільки він використовував своє губернаторство для проведення радикальної консервативної політики у Флориді.

ДеСантіс заявляв, що Байден не зайняв достатньо рішучу позицію проти Путіна.

Слід також зазначити, що кандидатура Рона ДеСантіса в президенти є прийнятною як для табору трампістів, так і для антитрампістів всередині Республіканської партії.

Разом з тим, перемога трампістів (саме трампістів, а не республіканців) може дещо ускладнити процес надання військової допомоги Україні, адже частина трампістів негативно налаштовані щодо підтримки, яку здійснює адміністрація Байдена, а сам Дональд Трамп не підтримав останній пакет допомоги, заявивши, що "демократи надсилають Україні ще $40 млрд, а американські батьки не можуть прогодувати своїх дітей".

Про такий ризик говорили і в 2016 році, відразу після несподіваної перемоги Трампа. Втім, тоді новий президент, що не мав власної команди, був вимушений спиратися на "традиційних" республіканців, що мали геть іншу думку щодо РФ.

Натомість зараз Трамп вже має свою команду – і це робить його перемогу набагато небезпечнішою, аніж шість років тому.

Детальніше – у матеріалі Світлани Ковальчук Трамп готується до реваншу: що зможе завадити експрезиденту повернутися у Білий дім.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.