Фінському заводу можуть дати виняток із санкцій з метою побудови криголама для РФ

П'ятниця, 12 серпня 2022, 15:34

Міністерство закордонних справ Фінляндії вивчає питання про надання Гельсінському суднобудівному заводу винятку із санкцій, щоб він міг побудувати криголам для Росії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє телерадіокомпанія Yle.

Завод у Гельсінкі належить кіпрській компанії Algador Holdings, основним власником якої є Владімір Касьяненко, який має громадянство Бельгії та вважається довіреною особою президента Росії.

Гельсінський суднобудівний завод звернувся до уряду Фінляндії за експортною ліцензією на будівництво криголама для російської гірничодобувної компанії "Норильський нікель". Будівництво корабля мало розпочатися наступного року на верфі Хієталахті, але проєкт було припинено через санкції проти РФ.

За словами виконавчого директора заводу Сімо Растаа, судно, що планується, - гігантський проєкт, який став би найбільшим і потужним криголамом, коли-небудь побудованим у Фінляндії.

У зв'язку із введеними проти Росії санкціями для продовження проєкту необхідний дозвіл Міністерства закордонних справ Фінляндії.

За словами голови відділу експортного контролю фінського МЗС Йоханни Саловаара-Дін, будівництво криголамів загалом заборонено через санкції Євросоюзу, проте міністерство має право робити винятки для договорів, укладених до 26 лютого 2022 року.

Підприємство попросило експортну ліцензію у травні цього року.

За даними міністерства, ця заявка зараз розглядається. За словами Растаа, верф готова до відмови надати експортну ліцензію, і підприємство добре розуміє важливість санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.