Іспанія заявила, що газопровід до Франції можливий через 8-9 місяців

П'ятниця, 12 серпня 2022, 17:36

Потенційне нове газове з’єднання між Іспанією та Францією може бути готове до роботи менш ніж через рік.

Про це заявила міністр енергетики Іспанії Тереза ​​Рібера, пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Це нове з'єднання, цей газопровід може запрацювати приблизно через вісім-дев'ять місяців на південній стороні кордону, тобто від Піренеїв до Іспанії", - сказала Рібера.

Конектор Франція-Іспанія вимагатиме прокладання ще одного сегмента трубопроводу, щоб з’єднати іспанську мережу з французькою.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у четвер виступив за будівництво трубопроводу з Португалії через Іспанію та Францію до Центральної Європи.

Шольц сказав, що трубопровід, який з’єднає Піренейський півострів із центральною Європою, "значно полегшить ситуацію з постачанням", додавши, що він уже говорив про це з лідерами Іспанії, Португалії, Франції та Європейської комісії.

Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта сказав, що заява Шольца "посилює тиск на європейські інституції, щоб розблокувати цю ситуацію раз і назавжди", і припустив, що альтернативою сполученню через Францію буде морський трубопровід з Іспанії до Італії.

Іспанія та Португалія вже давно наполягають на новому трубопроводі, враховуючи їхню здатність приймати партії зрідженого природного газу, який можна відправляти до решти Європи.

Проєкт газопроводу MidCat з Іспанії на південь Франції було зупинено кілька років тому, оскільки він вважався нерентабельним – зокрема, і через дешевший природний газ із Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.