Молодь у Сербії найбільше довіряє главі православної церкви

П'ятниця, 12 серпня 2022, 22:53

Опитування організації Youth Umbrella Organization показало, що сербська молодь не має високого рівня довіри до жодної публічної особи чи інституту.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Danas.

Що стосується персоналій, то найвищий рівень довіри молодь Сербії виявила до глави Сербської православної церкви патріарха Порфирія (2,71 з 5).

Рівень довіри до президента Сербії Александара Вучича становить 1,59, уже колишнього спікера Народної скупщини (парламенту) Івиці Дачича – 1,38, а прем’єр-міністерки Ани Брнабіч – 1,46 (найгірший результат).

Опитування довіри до інституцій показало, що найбільш надійними для молодих сербів є армія (2,88), церква (2,72) і молодіжні організації (2,33). Найменше вони довіряють ЗМІ (1,47) та всім гілкам влади (оцінки від 1,59 до 1,62).

Як зазначається в опитуванні, лише церкві вдалося суттєво покращити ставлення до себе з боку молоді Сербії, якщо порівняти з минулим роком (було 2,1).

Назагал же нове опитування свідчить, що сербська молодь стала менше цікавитися політикою: переважна більшість не є членами чи активними прихильниками жодної політичної партії, а понад 42% не брали участі в останніх виборах.

Також респонденти погодилися з тезою, що на політику Сербії чиниться "значний зовнішній вплив", а 72% стверджують, що вибори в країні не є ані чесними, ані вільними.

Як повідомлялося, більшість молоді в Сербії більш прихильно ставиться до Сходу, аніж до Заходу, і не вважає Росію винною через розв’язану нею повномасштабну війну в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.