Як польська ініціатива може стати трампліном для України в питанні інтеграції до ЄС та НАТО

Аналітика коротко
Вівторок, 16 серпня 2022, 13:15

Наслідки другої російської агресії в Україні змінять світ у багатьох аспектах – від міжнародного права до ядерної безпеки, а також локально від регіональної співпраці до інтеграції.

Хоча Україна вже успішно подала заявку на членство в Європейському Союзі і з кожним днем ​​підтверджує свою гідність стати членом НАТО, сьогодні актуальніше зосередитися на періоді перед її повноцінним вступом. 

Про те, як геополітична концепція Міжмор’я може допомогти Україні максимально плавно та ефективно набути членства, читайте в колонці керівника Центру кризових досліджень (Естонія) Ханнеса Нагеля Повернення до Міжмор’я: як оновлена польська концепція може допомогти Україні.

Intermarium (лат. "між морями") – польська геополітична концепція після Першої світової війни, яка передбачала альянс блоку держав від Балтійського до Чорного й Адріатичного морів. Цей альянс повинен був стати третім силовим блоком між Німеччиною та Росією, пише Ханнес Нагель.

Подібно до французького санітарного кордону проти Німеччини міжвоєнних років, зазначає автор колонки, це було екстраординарне вирішення надзвичайної проблеми, яка існувала століттями. 

Федерація як противага як російському, так і німецькому імперіалізму.

Оскільки концепція так і не була реалізована через багато проблем, найважливішою з яких було те, що жодна східноєвропейська країна не хотіла опинитися під керівництвом Польщі, науковці майже не приділяли їй належної уваги.

Керівник Центру кризових досліджень наголошує, що за останнє десятиліття ця ідея знову привернула увагу, особливо західних стратегічних кіл.

Оригінальна концепція передбачала федерацію незалежних держав, зосереджену переважно на Польщі, щоб протистояти як німецькому, так і російському імперіалізму.

Якщо Міжмор'я сформується, це вимагатиме принаймні вільного формування функціональної федеративної організації з оборонними можливостями, ослабленою Росією та схваленням Заходу.

Такі умови не існували у XX столітті, але існують зараз, вважає автор колонки.

Наразі немає бачення, як насправді спрацював би Intermarium або хто саме був би членом.

Але альянс був би іншим у порівнянні з пропозицією після Першої світової війни: до нього могли б увійти країни Балтії, Польща, Словаччина, Чеська Республіка та Україна.

Існує ймовірність, що будь-яке угруповання, пов'язане з Міжмор'ям, може функціонувати лише обмежений час як трамплін на шляху до повної інтеграції.

Як показує досвід Естонії, пише Ханнес Нагель, за цим може настати епоха, коли міцні альянси минулого заміняються більш тематичними дебатами та переговорами залежно від потреб поточної політики – країни голосують за рішення в інституціях ЄС часто блоками, залежно від питання та їхніх національних позицій.

Докладніше - в колонці Ханнеса Нагеля Повернення до Міжмор’я: як оновлена польська концепція може допомогти Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: