Литовські промисловці думають змінювати графік через рекордно високі ціни на електроенергію

Середа, 17 серпня 2022, 19:02

Литовські промисловці через рекордно високі ціни на електроенергію починають призупиняти виробництво у вечірні години та використовувати дизельні генератори. 

Про це у коментарі LRT сказав голова Спілки литовських промислових підприємств Відмантас Янулевічюс, пише "Європейська прадва". 

Вартість електроенергії на пікові години споживання увечері в середу становитиме 4 євро за кВт/год. 

За словами Янулевічюса, вже ціна у розмірі один євро була непростою, а з підвищенням до 4 євро для декого постає питання навіть про зупинку виробництва.

Зазвичай промисловці купували електроенергію за фіксованим тарифом, але пісял того, як ціни різко пішли вгору, постачальники розірвали контракти і тепер купувати послугу доводиться за погодинними цінами.

Відмантас Янулевічюс каже, що деякі підприємства, де технології це дозволяють, почнуть призупиняти виробництво у найдорожчі вечірні години, хоча у низці галузей таке рішення неможливе.

Також він розповідає, що виникає проблема з вартістю продукції для споживача - собівартість виробництва суттєво зросла, але вимагати від клієнтів платити дорожче проблемно, тому що з більшістю є попередні контракти.

У Косові днями ледве не дійшло до відключень електроенергії через відсутність внутрішнього виробництва та високі ціни на імпорт, але врешті вдалося домовитись про постачання з сусідньої Албанії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.