Чому уряд Естонії не пішов на поступки проросійській Нарві

Аналітика коротко
Четвер, 18 серпня 2022, 09:30

16 серпня в естонській Нарві демонтували вкрай важливий для російської громади монумент радянському танку Т-34.

Нарва – досить специфічне місто. Воно розташоване на кордоні з РФ і має найбільшу кількість етнічних росіян, аніж будь-яке інше місто в Естонії.

Через те, що спроби центральної влади мінімізувати ризики та знайти компроміс із нарвськими росіянами провалилися, Таллінн вирішив діяти показово жорстко (з неочевидними наслідками), йдеться у колонці редактора "Європейської правди" Юрія Панченка Боротьба за танк: як Естонія декомунізувала головний символ радянської окупації.

Проте демонтаж нарвського танка, на перший погляд, відбувся без особливих проблем, зазначає автор колонки.

Під час цього процесу було затримано дев'ять осіб, під час нічного мітингу – ще двох. Вже можна стверджувати, що ситуація у місті залишається контрольованою, а ризики силових протестів мінімальні.

При цьому, Юрій Панченко нагадує, що ризики були. Тут слід згадати масові погроми у Таллінні у 2007 році (так звана "бронзова ніч"), вчинені місцевими росіянами та гастролерами з РФ у відповідь на перенесення іншого радянського монумента.

Втім, повномасштабна війна РФ проти України вже не залишила естонській владі вибору.

Показово, пише редактор ЄвроПравди, що в день перенесення монумента було закрито пункт перетину кордону з РФ у Нарві – в уряді не хотіли допустити повторення подій 2007 року, коли ключову роль у протестах відігравали футбольні фанати з РФ.

А оскільки компромісу з місцевою владою досягти не вдалося (в останній момент опозиція у місті відмовилася від угоди про перенесення), то й про розміщення танка у Нарві вже не йшлося. Замість цього його було перевезено в Естонський військовий музей у Віймсі.

Через заходи безпеки ані демонтаж, ані наступна ніч не відзначились якимись серйозними протестами.

Історія з танком, на думку автора колонки, показала: російська громада Естонії не налаштована на пошук компромісів з центральною владою. А нинішні події розглядає швидше як порушення своїх прав, за що треба неодмінно помститися.

Бензину в багаття підливає і посольство РФ, де звично звинуватили естонську владу в "реабілітації нацизму" та "ганебній війні з історичною правдою".

Обставини перенесення танка, пише Юрій Панченко, дає російській пропаганді нову можливість сіяти розбрат всередині естонського суспільства.

На щастя, як показали події 16 серпня, ця пропаганда вже не здатна організувати силове протистояння. Цей раунд "друзі Путіна" програли.

Докладніше - у колонці Юрія Панченка Боротьба за танк: як Естонія декомунізувала головний символ радянської окупації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: