У Німеччині наполягають на створенні альтернативних маршрутів експорту зерна з України

Вівторок, 2 серпня 2022, 09:57

Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір заявляє про необхідність альтернативних експортних маршрутів для зерна, щоб Україна не покладалася лише на "добру волю" РФ.

Про це він сказав в інтерв’ю Rheinische Post, повідомляє "Європейська правда".

Німецький уряд привітав відхід першого вантажного судна з українським зерном з Одеси. "Кожен транспортний корабель, який безпечно залишає українські порти, є проблиском надії – для України та для голодуючих у цьому світі", – сказав Оздемір.

"Попри всю надію, треба пам’ятати, що в кінцевому підсумку ми покладаємося на слово агресора Путіна – і ми болісно переживаємо, чого варті слова Путіна", – попередив водночас він.

Міністр сільського господарства заявив, що підтримає зустріч ЄС для пошуку альтернативних маршрутів.

"Навіть якщо Україна відновить безпечний доступ до Чорного моря, вона не повинна залишатися залежною від Росії", - сказав він.

"Тому необхідно сприяти розширенню альтернативних експортних маршрутів. Йдеться про постійні альтернативи, а не про тимчасові. Я хочу переконати Комісію ЄС наполягати на розширенні альтернативних експортних маршрутів", – заявив Оздемір.

Нагадаємо, 1 серпня вранці міністр інфраструктури України повідомив, що з Одеси відчалило судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне з 26 тис тонн української кукурудзи.

Це вперше від початку повномасштабного російського вторгнення зерновоз вирушив з одеського порту. Це стало можливо завдяки досягнутим у Стамбулі домовленостям за посередництва Туреччини і ООН.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав вихід першого корабля "днем полегшення для світу".

Детальніше про підписані у Стамбулі домовленості щодо зерна - у відео "ЄвроПравди", а також у статті: Стамбул як "Мінськ": що отримає Росія від Заходу у "зерновій угоді" та поза нею.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: