Як уряд Чорногорії дав “друзям Путіна” шанс на реванш

Аналітика коротко
Четвер, 4 серпня 2022, 12:00

Ще пару днів тому Чорногорія вважалася "відмінницею" євроінтеграції та найімовірнішим наступним членом ЄС.

Є всі підстави казати, що цим надіям настав кінець.

Несподівано для всіх новий уряд пішов на підписання великої угоди із Сербською православною церквою (СПЦ) – крок, який намагалася зробити попередня влада, але стикалася із шаленим опором опозиції.

Про те, що ж трапилося у Чорногорії та чи є там шанси запобігти реваншу проросійських сил читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка До кризи через церкву: як проросійські сили отримали шанс на реванш у Чорногорії.

Шок та здивування – напевно, лише так можна охарактеризувати події 3 серпня у Чорногорії.

Без попереджень та анонсів у країну прибув сербський патріарх Порфирій.

Рано-вранці у середу він відвідав державну резиденцію "Вілла Горіца", де зустрівся з представниками чорногорського уряду та підписав Базову угоду – документ, що розколює чорногорське суспільство.

Цей документ підтверджує право власності Сербської православної церкви на всі православні культові споруди у країні, всупереч інтересам Чорногорської православної церкви. 

Остання не є визнаною у світовому православ’ї, проте мала визнаний статус до входження у 1918 році Чорногорії до складу Югославського королівства. Відповідно, за принципом реституції саме чорногорська церква має переважне право на культові споруди.

То навіщо чорногорський уряд прийняв таке небезпечне рішення? Варто визнати, притомних пояснень цьому немає.

Найбільш логічне пояснення – уряд намагався провести судову реформу, в тому числі – призначивши нових суддів Конституційного суду. Втім, для цього були потрібні й голоси просербської опозиції – і прем’єр Дрітан Абазович наважився на такий обмін, не врахувавши можливих наслідків.

В уряді ж заявляють, що пішли на цей крок цілком свідомо і без політичних торгів.

Варто уточнити: нинішній уряд не має власної більшості. Ба більше, коаліція зараз має лише 16 депутатських мандатів із необхідних 41.

Досі решту голосів їй давала партія чинного президента Міло Джукановича – Демократична партія соціалістів (ДПС).

Такий розклад став результатом дуже складного компромісу, який остаточно руйнує підписана угода із Сербською православною церквою.

Ймовірність того, що у Чорногорії відбудуться дострокові вибори, вкрай висока.

Швидше за все буде винесено вотум недовіри уряду Абазовича. Тоді цей уряд ще зможе пропрацювати три місяці у статусі виконувачів обов’язків, після чого, якщо нова коаліція не буде створена, будуть проведені позачергові вибори.

Ще один варіант – за ці три місяці Абазовичу вдасться домовитися із просербськими силами – "друзями Путіна" – і відновити попередню коаліцію.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка До кризи через церкву: як проросійські сили отримали шанс на реванш у Чорногорії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.