Посол ЄС пояснив затримку з виділенням 8 млрд євро допомоги Україні

Середа, 24 серпня 2022, 10:22

Затримка з наданням Україні другого траншу макрофінансової допомоги від Євросоюзу пов’язана з внутрішніми дискусіями серед країн-членів.

Про це сказав в інтерв'ю "Європейській правді" посол ЄС в Україні Матті Маасікас, пише "Європейська правда".

"Ці дискусії пов’язані з внутрішніми питаннями Євросоюзу. Зокрема, з тим, яким має бути кредитний портфель ЄС, наші зобов’язання, а також як саме ЄС має надати гарантії для отримання цього кредиту для України, які держави-члени мають нести який відсоток навантаження і так далі", - сказав Маасікас.

Він пояснив, що ці дискусії між державами-членами стосуються надання Україні більшої кількості грантів.

"Адже макрофінансова допомога по своїй суті – це дуже дешевий кредит. Але все одно це саме кредит. Тому в Євросоюзі є також ті, хто кажуть, що ми маємо надавати більше у формі грантів. Але я сподіваюся, що ці дискусії мають завершитися вже скоро", - сказав посол.

Нагадаємо, Європейська рада за підсумками саміту 24 червня ухвалила рішення надати Україні макрофінансову допомогу в розмірі до 9 мільярдів євро. Перший транш у розмірі 1 мільярда євро прийшов Україні 2 серпня.

Після цього в Європейській комісії заявили, що не мають достатньо фінансових гарантій для швидкого виділення другого траншу, що змусило Офіс президента заявити, що цей процес гальмують "деякі країни ЄС, зокрема Німеччина".

Дивіться інтерв'ю Матті Маасікаса на Youtube-каналі "Європейської правди" - Посол ЄС: інтерв'ю про головне. Чи готова Україна йти до вступу? Куди пішли "мільярди на зброю"?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: