В ЄС розповіли, за яким механізмом надають зброю Україні

Середа, 24 серпня 2022, 10:42

Європейський Союз використовує для передачі зброї Україні фонд European Peace Facility, мета якого – компенсувати державам-членам вартість зброї, яку вони передають Києву.

Про це сказав в інтерв'ю "Європейській правді" посол ЄС в Україні Матті Маасікас, пише "Європейська правда".

"Це працює так: Україна дає ЄС список зброї, яка потрібна Україні, і ми працюємо лише за цим списком. Не може бути такого, щоби якась держава сказала: о, слухайте, мені не потрібні ось ці старі, то давайте я віддам їх Україні, і до того ж ЄС доплатить мені за це гроші. Ні, ми працюємо чітко за списком, який надали українці", – сказав Маасікас.

За словами посла, якщо держави-члени бачать у списку зброю, яка в них є, вони надсилають її Україні, а до Брюсселя – рахунок за неї.

"А European Peace Facility в межах сум, які для нього виділили – а наразі це 2,5 мільярди євро, – компенсує державам-членам ці гроші. Україні тут хвилюватися немає про що, і навіть не потрібно витрачати на це організаційні зусилля", – пояснив Маасікас.

Посол додав, що це також може бути оплата закупівлі нової зброї. "Минулого тижня моя країна, Естонія, ухвалила чергове рішення про те, щоби допомогти Україні зброєю. Це як приклад", – сказав він.

Нагадаємо, Словаччина передасть Україні 30 бойових машин піхоти БМП-1, а натомість отримає від Німеччини 15 танків Leopard 2A4.

Дивіться інтерв'ю Матті Маасікаса на Youtube-каналі "Європейської правди" - Посол ЄС: інтерв'ю про головне. Чи готова Україна йти до вступу? Куди пішли "мільярди на зброю"?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: