У столиці Латвії почали демонтаж радянського монумента

фото
Середа, 24 серпня 2022, 14:42

У столиці Латвії проводяться роботи з демонтажу радянського монумента у парку Перемоги.

Про це пише Delfi, повідомляє "Європейська правда".

У вівторок були демонтовані статуї воїнів, постамент та сходи. У середу, 24 серпня, будівельники знесли статую жінки (Нікі) в ансамблі скульптур.

 
Фотo: LETA

Центральний елемент пам'ятника – обеліск – досі стоїть на своєму місці.

Демонтаж пам'ятника привертає увагу людей, але великого скупчення не спостерігається, до того ж у районі чергує безліч екіпажів поліції, які стежать за порядком в околицях об'єкта.

Дискусія про необхідність знести пам'ятник у Пардаугаві було розпочато у Латвії майже одразу після військового вторгнення Росії до України. Вже у травні цього року демонтаж пам'ятника підтримали три перші особи держави: спікер Сейму, президент та прем'єр-міністр.

Сума витрат на демонтаж пам'ятника – 2,1 млн євро. Планується, що держава фінансуватиме близько 50% загальних витрат на демонтаж. Також планується використати зібрані на платформі ziedot.lv пожертвування – 268 383 євро. Ці кошти передбачається витратити прибирання території після демонтажу.

Нагадаємо, за розпорядженням уряду Естонії 16 серпня у місті Нарва та його найближчих околицях було перенесено шість монументів із радянською військовою символікою, у тому числі танк Т-34. Танк відвезли у військовий музей неподалік від столиці.

Читайте також: Символ окупації: як Естонія завершує декомунізацію у найбільш проросійському місті країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: