Дипломати ЄС і США зустрілись з косовськими сербами на тлі протистояння Белграда і Приштини

Четвер, 25 серпня 2022, 15:05

У четвер представники Європейського Союзу та Сполучених Штатів зустрілися з офіційними особами в етнічно розділеному косовському місті Косовська Митровиця на тлі розбіжностей між Белградом і Приштиною щодо автомобільних номерів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Переговори під егідою ЄС у Брюсселі раніше цього місяця не змогли подолати розбіжності, які стосуються намірів Приштини вимагати від місцевих сербів змінити номерні знаки своїх автомобілів із сербських на косовські.

У неділю президент Сербії Александар Вучич заявив, що серби, які працюють в установах Косова, залишать свої робочі місця, якщо не буде досягнуто угоди про припинення того, що він назвав їх "переслідуванням".

Після зустрічі з представниками косовських сербів у північній, переважно сербській частині Косовської Митровиці, посередник ЄС Мирослав Лайчак сказав, що переговори були зосереджені на тому, щоб "почути з перших вуст" їхню позицію.

"Яке б рішення не було прийнято, серби, які там живуть, знаходяться в центрі цього рішення, і кожне погане рішення погіршує їхнє життя, а правильне рішення його покращує", — сказав він.

Очікується, що Лайчак і посол США Габріель Ескобар зустрінуться з Вучичем у Белграді пізніше в четвер. Вони також зустрілися з високопоставленими косовськими посадовцями в Приштині.

Нагадаємо, 31 липня косовські серби у прикордонних із Сербією муніципалітетах спорудили барикади на дорогах та навіть обстріляли поліцейських.

Протести почалися у зв'язку з черговою спробою Косова зобов'язати користуватися лише косовськими документами та автономерами державного зразка, а не сербськими чи нейтральними, якими воліють користуватися на півночі Косова – території, населеній етнічними сербами. Сербія привела свою армію до стану бойової готовності, погрожуючи силою захистити косовських сербів.

У ніч проти 1 серпня косовський уряд після зустрічі з послом США Джеффрі Говенієром відтермінував дію нових правил до 1 вересня.

Читайте також: Шантаж барикадами: чи почнеться війна між Косовом та Сербією та як варто діяти Києву.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: