У Литві ліквідують організацію експолітика, ув'язненого за шпигунство на користь Росії

П'ятниця, 26 серпня 2022, 11:41

Генеральна прокуратура Литви у п’ятницю звернулася до окружного суду Вільнюса з клопотанням про ліквідацію організації "Міжнародний форум добросусідства", заснованої засудженим за шпигунство на користь Росії колишнім політиком Альгірдасом Палецкісом.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на повідомлення литовської Генпрокуратури.

Відомство стверджує, що діяльність "Міжнародного форуму добросусідства" спрямована на "пропаганду війни і насилля, авторитарного правління", а сама організація "діє в інтересах інших держав, що суперечать державним інтересам Литви".

"З діяльності, яку провадить організація, очевидно, що її істинні цілі є незаконними, таким чином, асоціація не може функціонувати і має бути визнана як незаконно утворена", – констатують у генеральній прокуратурі Литви.

Палецкіс заснував "Міжнародний форум добросусідства", вже перебуваючи у в'язниці, нібито використавши електронний підпис попри те, що ув'язнені не можуть користуватися мобільними телефонами для таких дій.

На початку серпня литовські правоохоронці почали розслідування проти організації, члени якої їздили до Москви для "прориву інформаційної блокади". Департамент держбезпеки Литви підозрював, що члени "форуму" можуть бути використані як "спостерігачі" на так званих "референдумах" на окупованих Росією територіях України.

Нагадаємо, в липні 2021 року окружний суд литовського міста Шяуляй визнав колишнього політика Альгірдаса Палецкіса винним в шпигунстві на користь Росії і засудив його до 6 років позбавлення волі.

У 2012 році Палецкіс був засуджений за те, що заперечував і грубо применшував факт агресії СРСР проти Литовської Республіки.

Створений 2008 року "Соціалістичний народний фронт" і його колишній керівник Палецкіс не раз згадувалися в публічних звітах розвідки про загрози національній безпеці. Розвідка називала "Соціалістичний народний фронт" проросійською політичною партією, писала про участь представників партії в спрямованих проти США і НАТО пропагандистських акціях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: