Президент Сербії: домовленість щодо документів не означає визнання Косова

Понеділок, 29 серпня 2022, 09:16

 Після домовленості про скасування всіх в’їзних і виїзних документів для громадян Косова та Сербії під час в’їзду в кожну відповідну країну президент Сербії Александар Вучич чітко дав зрозуміти, що це не слід тлумачити як визнання, і видав ще одну завуальовану погрозу на адресу Приштини.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

У суботу було оголошено, що Сербія скасовує громадянам Косова необхідність заповнювати будь-які додаткові документи під час в’їзду в країну. У свою чергу, це означає, що Косово відмовиться від своїх планів запровадити аналогічні заходи на основі взаємності з 1 вересня.

Багато хто казав, що це де-факто означає визнання Косова як суверенної держави, від чого Белград відмовлявся після закінчення кривавої війни між Косовом та Сербією та проголошення Приштиною незалежності в 2008 році.

"Досягнення згоди щодо документів — це добре, але це усна домовленість", — сказав Вучич, додавши, що це не означає, що Косово визнається незалежною державою.

Щодо теми номерних знаків, яка досі залишається невирішеною, він відповів на заяву прем’єр-міністра Косова Альбіна Курті про те, що той сподівається, що рішення буде знайдено до жовтня.

"Це означає, що він хоче конфліктів і продовження проблем. У них є угода про свободу пересування. Але тут інша ситуація і складніша ситуація з номерами KS", - сказав Вучич, додавши, що він і Сербія будуть боротися і захищати свій народ.

"Я боюся, що нас чекають інші речі, і хтось хоче втягнути нас у конфлікти, і ми повинні захищати свою позицію, поки можемо, і уникати цього, але коли ми більше не зможемо, нас притиснуть до стінки, нам більше нікуди буде податися", – сказав Вучич.

Рішення Приштини про призупинення виконання вимоги про те, що всі громадяни Косово повинні мати номерні знаки, видані Приштиною, закінчується 1 вересня. Ситуація навряд чи буде вирішена, що викликає побоювання щодо відновлення напруженості на півночі країни, де більшість населення становлять серби.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.