У Литві хочуть замінити російську в школах іншими іноземними мовами

Понеділок, 29 серпня 2022, 21:38

Міністерка освіти, науки і спорту Литви Юргіта Шюгждінене в понеділок заявила, що з метою відмовитися від вивчення у школах російської мови як другої мови збираються розширити можливості вивчати інші мови.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Міністерка наголосила, що зараз вчителів російської мови підготовлено найбільше, а найняти вчителів з інших мов – складно.

"Ми справді хотіли б, щоб якнайшвидше розширювалися можливості вивчати інші мови. І ці цифри потроху зростають. Бачимо, що зростає вибір німецької, французької мов", – сказала Шюгждінене на пресконференції в понеділок.

При цьому вона шкодує, що кількість учнів, які обирають інші мови, не зростає так швидко, як хотілося б, оскільки зараз найпростіше найняти вчителів саме російської мови.

У Литві освітянам довелось вибачатися за екзаменаційне завдання - лист про співпрацю школі з РФ

"Це застаріла проблема, ще з минулих часів було підготовлено багато вчителів російської мови, що, мабуть, було простіше і для шкіл, і для самоврядувань", – сказала Шюгждінене.

Глава литовського Міносвіти підкреслила, що найскладніше другу мову, що обирається для вивчення, змінити в малих школах.

"Якщо є такі класи, в яких навчаються 5-8 учнів, то найняти вчителів, які б навчали французької, німецької чи інших мов складно. Тож сьогодні обирають найлегший шлях – тих вчителів, яких найбільше. Але робитимемо все, щоб ситуація змінилася", – додала вона.

Нагадаємо, в Мін’юсті Латвії раніше повідомили, що готують проєкт закону щодо обмеження використання російської мови на роботі та у громадських місцях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: