США: прохід першого судна з зерном через Чорне море - лише перший крок

Середа, 3 серпня 2022, 17:16

Держсекретар США Ентоні Блінкен відреагував заявою на успішне проходження зерновоза Razoni з українським зерном через Чорне море.

Заява Блінкена оприлюднена 3 серпня на сайті Держдепу, повідомляє "Європейська правда".

"Сьогодні комерційне судно з українським зерном благополучно вийшло із Чорного моря вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому. 

Ми ще раз віддаємо належне Організації Об'єднаних Націй та Туреччині за посередництво в дипломатії, яка призвела до сьогоднішнього важливого кроку, що вселяє надію на те, що мільйони тонн зерна, які застрягли в портах України, будуть доставлені тим, хто зіштовхується з відсутністю продовольчої безпеки у всьому світі", - заявив Ентоні Блінкен.

"Але це лише перший крок, і продовження реалізації угоди від 21 липня за сприяння ООН є необхідним для зміцнення продовольчої безпеки в усьому світі. Росія має виконати взяті зобов'язання, зокрема шляхом сприяння безперешкодному експорту сільгосппродукції з чорноморських портів", - додав він.

Росія також повинна припинити атаки, які роблять сільськогосподарські угіддя в Україні непридатними та руйнують сільськогосподарську інфраструктуру, зазначив держсекретар США.

"Поки Росія продовжує свою агресію, український народ та найбільш уразливі верстви населення світу продовжуватимуть страждати від її наслідків", - наголосив Ентоні Блінкен.

Нагадаємо, 3 серпня у Туреччині завершили інспекцію першого судна з українським зерном.

2 серпня Міністерство оборони Туреччини підтвердило прибуття зерновоза RAZONI з українським збіжжям – першого судна, яке вирушило в межах "зернової угоди" між Україною, Туреччиною, ООН і Росією.

Читайте також: Стамбул як "Мінськ": що отримає Росія від Заходу у "зерновій угоді" та поза нею.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.