У Сербії попри критику не передумали дозволяти Європрайд 

Вівторок, 30 серпня 2022, 18:30

Президент Сербії заявив, що рішення про скасування наступного місяця Європрайду залишиться чинним, незважаючи на міжнародну критику та обіцянку організаторів заходу, що вони все одно зберуться.

Про це повідомило агентство АР, пише "Європейська правда".

Президент Сербії Александр Вучич і сербський уряд пояснили необхідність скасування ЛГБТ-заходів погрозами насильством з боку правих екстремістів, кризою з Косовом та економічними проблемами, що стоять перед країною на тлі війни Росії в Україні.

Оголошене в суботу рішення розкритикували сербські опозиційні партії. Вони заявили, що влада не захищає демократичні права і піддається тиску екстремістських груп, які виступають проти маршу.

"Якщо зібрання заборонене, воно буде заборонене. Ігор з державними рішеннями не буде", - сказав Вучич.

Організатори Європрайду, який включає тиждень різних заходів і марш в Белграді, заявили, що вони ще не отримали офіційної заборони і будуть оскаржувати її в судах.

Сербія зможе обійтися без російських енергоносіїв – Вучич

"Ми будемо використовувати всі законні засоби, які є в нашому розпорядженні", - заявив агентству Горан Мілетич, директор організації Civil Rights Defenders. 

"Якщо вони наполягатимуть на забороні, ми все одно зберемося і пройдемось разом із нашими друзями з-за кордону", - додав він.

Слід зазначити, що прем'єрка Сербії Ана Брнабич є відкритою лесбійкою і не раз брала участь у прайдах.

Члени Європейської асоціації організаторів прайдів три роки тому обрали столицю Сербії для проведення щорічного заходу, сподіваючись, що він стане великим проривом для слов'янської країни, яка традиційно є консервативною і перебуває під сильним впливом православної церкви.

Сербія офіційно претендує на членство у Європейському Союзі, але протягом багатьох років наближається до політичної орбіти Росії. 

Ліберальні опозиційні партії Сербії та місцеві правозахисні групи закликали своїх прихильників приєднатися до прайду в рамках боротьби за демократію, яка, за їхніми словами, перебуває в Сербії під загрозою автократичного режиму Вучича.

У неділю у Белграді декілька тисяч людей взяли участь в акції на підтримку традиційних цінностей і проти просування прав ЛГБТ і гей-парадів після оголошення про скасування Європрайду у вересні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: