Глава МЗС Німеччини на зустрічі ЄС у Празі виступила проти загальної заборони на візи для росіян

Середа, 31 серпня 2022, 12:52

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на зустрічі з колегами з ЄС у Празі знову виступила проти загальної заборони на візи для громадян Росії.

Про це пише Spiegel, повідомляє "Європейська правда".

"Ті, хто потребує захисту, та інші росіяни повинні продовжувати мати можливість дихати повітрям свободи в ЄС", - сказала Бербок.

Міністр також нагадала про франко-німецький документ про майбутні відносини з Росією, підготовлений для розгляду країнами.

У питанні віз сказано, що "особливо студенти, митці, науковці та фрілансери" повинні мати можливість подорожувати до ЄС.

Раніше Бербок запропонувала компромісне рішення щодо віз, яке передбачає припинення дії правил спрощення візового режиму між Європейським Союзом та Росією та видачі багаторазових та багаторічних віз.

Як відомо, питання потенційних візових обмежень для росіян обговорюватимуть на зустрічі міністрів закордонних справ у Празі 31 серпня. 

Найактивніше ідею заборони видачі туристичних віз просувають східні члени ЄС, зокрема безпосередні сусіди Росії Естонія та Фінляндія. Водночас Франція, Німеччина і зацікавлені у російських туристах країни Південної Європи продовжують виступати проти.

За словами головного дипломата ЄС, країни навряд чи домовляться про повну заборону туристичних поїздок, але можуть погодити певні зміни до чинних правил видачі віз громадянам Росії.

Головуюча у Раді ЄС Чехія висунула пропозицію про призупинення візової угоди з РФ як компромісний варіант. Цей крок передбачає збільшення візового збору з 35 до 80 євро, а також збільшення часу для обробки візових заяв і кількість необхідних для цього документів.

Читайте також: Європа без росіян: як переконати держави ЄС закрити кордон для громадян РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: