На Заході не схильні вбачати зростання ризиків на Запорізькій АЕС після попередження МАГАТЕ

Четвер, 4 серпня 2022, 15:27

Західні офіційні особи кажуть, що ситуація на Запорізькій атомній електростанції та навколо неї не є такою жахливою, як її зображують після того, як Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) висловило занепокоєння.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє CNN.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив агенції AP, що ситуація на Запорізькій АЕС "повністю вийшла з-під контролю".

"На станції були порушені всі принципи ядерної безпеки. Те, що поставлено на карту, надзвичайно серйозне та небезпечне", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю, опублікованому у вівторок.

Західні офіційні особи применшили реальну небезпеку, заявивши, що, хоча вони розуміють деякі занепокоєння МАГАТЕ, вони "не думають, що [ситуація] є настільки жахливою, як це  малюють у ЗМІ на даний момент".

"Ми погоджуємося, що для МАГАТЕ стежити за цією станцією справді складно, і МАГАТЕ важко виконувати свою місію", — сказали офіційні особи. "Але фактично з точки зору безпеки цього місця на даний момент, хоча вона погіршилась з точки зору нормального робочого рівня, АЕС все ще функціонує та функціонує ефективно" - йдеться у повідомленні.

Чиновники додали, що Україна буде обережна, щоб не завдати удару по заводу, навіть якщо Росія використовуватиме його як стартовий майданчик для артилерійських ударів.

"Майте на увазі, що атомні електростанції розроблені таким чином, щоб протистояти нападам терористів, включаючи удари літаків по реакторах тощо. Тож, будь ласка, не думайте, що ми маємо справу з ситуацією, подібною до Чорнобиля, це не так", – зазначили чиновники.

Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен розкритикував Росію за ядерний шантаж, до якого Кремль вдається під час повномасштабної війни проти України. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: