В Іспанії антисеміти сплюндрували село, назва якого донедавна перекладалась як "Табір убивства євреїв"

Четвер, 4 серпня 2022, 17:52

Єврейські організації Іспанії закликали владу вжити термінових заходів після того, як невідомі розмалювали антисемітським графіті невелике іспанське село Кастрільо-Мота-де-Худіос, назва якого донедавна означала "табір убивства євреїв".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Вважається, що поселення було засноване в XI столітті групою євреїв, які були вигнані з сусіднього села. Відтоді воно стало популярним торговим центром із населенням у понад тисячу людей, аж поки королева Ізабелла та король Фердинанд не вигнали євреїв з Іспанії в 1492 році.

Після того село стало називатися Кастрільйо-Матахудіос, що буквально перекладається як "табір убиства євреїв". Деякі дослідники вважають, що назву було змінено, щоб засвідчити лояльність до католицизму та корони, але є думка, що це могла бути помилка, бо в іспанській схожі слова mota (пагорб) і mata (вбити).

У 2015 році назву села було змінено на референдумі – тепер воно називається Кастрільо-Мота-де-Худіос (тобто "єврейський табір на пагорбі"). Крім того, Іспанія запустила програму надання громадянства нащадкам тих євреїв, хто був змушений залишити свою батьківщину.

Годинник Гітлера продали на аукціоні за $1,1 млн, єврейські організації розкритикували торги

У середу ввечері село було розмальовано неонацистським символом і підпалено смітники. Деякі графіті згадували стару назву села, на одному було написано "Табір убивств євреїв, побратим з Аушвічем" (саме так, з помилкою).

Це щонайменше другий такий акт за рік: вісім місяців тому село Кастрільо-Мота-де-Худіос розмалювали фразами "Євреїв геть", "Хай живуть католицькі монархи", "Мер продався єврею-вбивці" та згадками про інквізитора Томаса де Торквемаду.

Федерація єврейських громад Іспанії (FCJE) заявила, що напади могли призвести до небезпечної пожежі, і закликала владу діяти.

"Ми ще раз хочемо висловити нашу глибоку огиду й тривогу у зв’язку з новим інцидентом у Кастрільо-Мота-де-Худіос. Ми закликаємо поліцію виконувати свою роботу максимально швидко та ефективно, а суди – якомога суворіше застосовувати кримінальний кодекс", – сказав генеральний секретар федерації Максо Беналаль.

А мер Кастрільйо-Мота-де-Худіос Лоренцо Родрігес назвав нападників боягузами і додав, що трагедії вдалося уникнути лише завдяки зусиллям місцевих жителів, які загасили пожежу на смітнику.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: