Молдова може долучитися до будівництва перших малих АЕС у Європі

Четвер, 4 серпня 2022, 20:22

Уряд Молдови обговорює з Румунією можливість участі в проєкті будівництва малих атомних електростанцій на території Румунії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це виданню NewsMaker повідомили в міністерстві інфраструктури та регіонального розвитку Молдови.

Зазначається, що уряд Молдови вивчає переговори про участь у проекті будівництва на території Румунії АЕС, які використовують малі модульні реактори (SMR) виробництва США.

У міністерстві уточнили, що йдеться про інвестування у будівництво АЕС у Румунії, а не про будівництво електростанцій у Молдові. На питання, де Молдова візьме на це гроші, відомство відповіло, що кошти ще треба знайти.

Підготовчі роботи з будівництва малого модульного реактора в Румунії – першого в Європі – почалися ще у 2019 році, коли американська NuScale Power і румунська Nuclearelectrica підписали меморандум про взаєморозуміння.

У 2021 році, після дослідження вартістю 1,2 мільйона доларів, було визначене місце для будівництва реактора. А в червні стало відомо, що США виділять на проєкт 14 мільйонів доларів. Мала АЕС буде розташована на території колишньої теплоелектростанції в Румунії.

Малі модульні реактори мають потужність до 300 МВт на енергоблок, тобто близько третини від потужності традиційних ядерних реакторів. Завдяки своєму розміру такі реактори можна розташовувати в місцях, не придатних для більших АЕС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.