США відклали випробування ракети Minuteman III, щоб ще більше не дратувати Китай – ЗМІ

Четвер, 4 серпня 2022, 20:53

Адміністрація президента США Джо Байдена відклала планове випробування міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III, щоб не виникло додаткового напруження у відносинах із Китаєм у зв’язку з візитом Ненсі Пелосі на Тайвань.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Wall Street Journal.

Військово-повітряні сили США планували провести тестовий запуск Minuteman III цього тижня з авіабази Ванденберг у Каліфорнії, але глава Пентагону Ллойд Остін розпорядився відкласти його, щоб уникнути подальшого загострення відносин з Китаєм.

"Це давно заплановане випробування, але воно відкладається, щоб усунути будь-які непорозуміння з огляду на дії КНР навколо Тайваню", – сказав на умовах анонімності представник Міноборони США.

Одне з джерел The Wall Street Journal припустило, що випробування може бути відкладене на 10 днів. Офіційно Пентагон відмовився від коментарів.

Японія заявила, що випущені Китаєм балістичні ракети вперше впали у її води

Наразі Китай розпочав чотириденну серію бойових навчань поблизу Тайваню, зокрема запуски ракет, у відповідь на візит на острів спікера Палати представників Ненсі Пелосі на початку цього тижня.

Пекін висловив протест проти візиту, заявивши, що США підривають попередні угоди щодо обмеження відносин з Тайванем. У Вашингтоні у відповідь підкреслили, що виступають проти незалежності Тайвань, а візит Пелосі не означає зміни політики щодо КНР.

Нагадаємо, у березні США також перенесли випробувальний запуск міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III, щоб знизити ядерну напруженість із Росією на тлі війни в Україні.

Детальніше про значення візиту Пелосі на Тайвань читайте у статті: Візит, що став ляпасом Китаю: чому США не бояться нової війни через конфлікт із Пекіном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.