Як угорці ставляться до Путіна та що думають про Україну

Аналітика коротко
П'ятниця, 5 серпня 2022, 11:00

Угорщина та Віктор Орбан регулярно потрапляють у топ-теми українських медіа із своєю суперечливою позицією, яку найточніше описують слова "проросійськість" та "антиукраїнськість".

Про те, чи дійсно угорське суспільство у переважній більшості думає так само, як каже та діє Віктор Орбан читайте в статті директора Інституту Центральноєвропейської стратегії Дмитра Тужанського Глибинна Угорщина: що сусіди думають про українців, російську агресію та режим Орбана.

Нещодавно аналітичні центри Policy Solutions та Závecz Research провели в Угорщині велике соціологічне дослідження. 

Загалом більше половини угорців (52%) погоджуються з твердженням, що Владімір Путін є воєнним злочинцем, тому що влаштував криваву бійню в Україні, але важливо зазначити, що 38% з числа респондентів не вважають, що це саме так.

Саме серед провладних виборців – більшість тих, хто вважає, що Путіна не слід вважати воєнним злочинцем (48%), а серед опозиційних виборців, навпаки, більшість (69%) вважають вважають Путіна воєнним злочинцем.

При цьому, багато виборців партії Віктора Орбана Fidesz таки засуджують російського президента (45%).

За результатами ще одного соцопитування Závecz Research, на кінець травня 2022 року Путіну симпатизували лише 17% угорців, у той час як у 2017-му році цей показник складав аж 31%. 

Крім того, згідно з цим дослідженням, 66% угорців бачать у Росії потенційну загрозу, хоча у 2017 році таких було лише 49%.

Майже порівну розділилася думка угорців щодо сусідів українців-біженців: 30% були би проти, 25% – за, і ще 40% угорців – нейтрально поставилися б до таких сусідів. 

При цьому перспектива жити по сусідству з українцями лякає угорців менше, аніж варіант, коли сусідами виявилися би роми, мусульмани чи геї. 

Важливо пояснити, що тема LGBT+ активно досліджується в Угорщині через політизацію цього питання в останні два роки.

Згідно з дослідженням, найбільш гомофобними виявилися виборці з табору Fidesz, тоді яка сусідів-українців зневажали б найбільше прихильники ультраправої "Нашої Батьківщини".

Рівно половина угорців вважає, що режим Орбана можна змінити лише силою.

Отже, сучасна Угорщина – вкрай поляризована та дезорієнтована, насамперед щодо російської агресії. 

Це дозволяє Віктору Орбану та його режиму дуже майстерно маніпулювати громадською думку на власну користь, використовуючи питання миру та агресії. 

Утім, ці ж результати соцдослідження засвідчують, що Угорщина не є втраченою.

Зокрема, угорці добре розуміють, що Путін вчиняє воєнні злочини в Україні. 

Докладніше – у матеріалі директора Інституту Центральноєвропейської стратегії Дмитра Тужанського Глибинна Угорщина: що сусіди думають про українців, російську агресію та режим Орбана.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.