Греція видала США російського кібершахрая, звинуваченого у відмиванні $4 млрд

П'ятниця, 5 серпня 2022, 12:46

Російського кібершахрая Александра Винника посадили в літак до Сполучених Штатів після того, як його екстрадувала Греція, де він був заарештований під час відпочинку з родиною у 2017 році.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Згідно з джерелами, операція з екстрадиції 43-річного чоловіка, чиї фінансові операції принесли йому прізвисько "Містер Біткоїн", проводилася в суворій таємниці та відповідала рішенню Верховного суду Греції.

Винника звинувачують у Сполучених Штатах у відмиванні 4 мільярдів доларів за допомогою біткоїн-схеми. Він відкидає звинувачення.

Перед тим, як його екстрадували до США, він також відсидів у Франції за аналогічні злочини, але був виправданий за звинуваченням у здирництві та участі у злочинній організації, а потім повернувся до Греції на початку цього тижня.

Винник боровся зі своєю екстрадицією до США та попросив, щоб його відправили до Росії, де, як він стверджує, у нього є кращі очікування щодо справедливого суду.

Винника заарештували в Греції в 2017 році за запитом США, де йому може загрожувати до 55 років позбавлення волі за звинуваченням у шахрайстві і відмиванні грошей через біткоїни. 

Крім США його екстрадиції зажадала і Росія - в 2018 році Винник зізнався російським правоохоронним органам в розкраданні 750 млн руб. Однак в січні 2020 року Греція видала Винника Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.