Лавров знову заговорив про готовність РФ "захищати російськомовних" у Молдові

Четвер, 1 вересня 2022, 11:00

Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров висловив готовність Росії "робити все" для того, щоб гарантувати захист прав російськомовних у Молдові.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав  у спілкуванні зі ЗМІ на запитання, що стосувалося майбутнього Придністров’я. 

Лавров у відповіді сказав, що не вважає Придністров’я "російським анклавом", а частиною Молдови, та звинуватив ЄС у зриві підписання документа, що міг завершити врегулювання конфлікту у 2003 році. 

"Зараз і керівництво Придністров’я, і ми виступаємо за те, щоб відновити прямий діалог. Та судячи з публічних заяв президента Маї Санду та її команди, вони під диктовку США та ЄС такого прямого діалогу не хочуть та розраховують на якийсь недипломатичний варіант вирішення проблеми… Ми зробимо все, щоб інтереси російськомовного населення не постраждали", - заявив Лавров. 

Він додав також, що у Молдови є Гагаузія з її особливостями і цей регіон також претендує на особливий статус.  

"Думаю, влада Молдови зробить правильно, якщо припинить грати у нав’язані Заходом геополітичні ігри та подумає про інтереси людей… Ми будемо наполягати на цьому підході", - заявив міністр закордонних справ РФ. 

Президентка Молдови Мая Санду закликала громадян не піддаватися на наративи, що лунають з Придністров’я та РФ, та наголосила, що прагнення Молдови зміцнити армію ніяк не означає відмову від нейтралітету чи її агресивних намірів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.