Гендиректор МАГАТЕ побачив ознаки того, що РФ погоджується на зону безпеки довкола ЗАЕС

Понеділок, 12 вересня 2022, 17:51

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі заявив у понеділок, що побачив ознаки згоди як України, так і Росії на створення зони ядерної безпеки довкола Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Я побачив ознаки того, що вони (Україна і Росія) зацікавлені в цій домовленості. Як я розумію, дві сторони перебувають із нами в контакті й ставлять запитання – багато запитань", – сказав Ґроссі на брифінгу в понеділок.

Він уточнив, що Україна та Росія обговорюють із МАГАТЕ такі питання, як радіус зони ядерної безпеки та роль персоналу агентства в цьому процесі.

"По суті, це зобов’язання того, що жодні військові дії не охоплюватимуть і не передбачатимуть націлювання на станцію або радіус довкола неї, що може вплинути на її нормальне функціонування. Саме цього ми й очікуємо", – додав гендиректор МАГАТЕ.

ЗМІ: проєкт резолюції ради МАГАТЕ закликає Росію залишити Запорізьку АЕС

Нагадаємо, ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Після нетривалої місії на ЗАЕС експерти МАГАТЕ представили звіт, у якому підтвердили, що Росія розмістила "військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях станції.

Після цього Рафаель Гроссі закликав негайно припинити обстріли в районі окупованої Запорізької АЕС і створити "зону безпеки" довкола неї, наголошуючи, що перебої з електропостачанням станції підвищують загрозу аварії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: