Глава розвідувальної служби ЄС скасував візит до Тайваню після попередження КНР – ЗМІ

Середа, 14 вересня 2022, 19:16

Глава Розвідувального і ситуаційного центру Європейського Союзу Хосе Казіміру Морґаду був змушений скасувати свій таємний візит до Тайваню після того, як про нього дізнався Китай – і попередив про можливі наслідки.

Як передає "Європейська правда", про це повідомляє Politico з посиланням на два дипломатичні джерела.

За даними видання, Казіміру в жовтні мав здійснити таємний візит до Тайваню і зустрітися з місцевими посадовцями, але після цього отримав попередження від КНР про небажаність таких дій – і скасував плани.

Оскільки візит готувався таємно, в ЄС висловили занепокоєння можливим витоком даних до Китаю.

Водночас представник Євросоюзу в коментарі журналістам у середу заявив, що насправді глава розвідувального органу блоку мав лише поговорити телефоном із посадовцями Тайваню. Але після гострої реакції Пекіна на візит спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі відмовився і від такого контакту.

Китайська і тайванська сторони не підтвердили в коментарі Politico інформацію про можливий візит чи телефонні переговори Казіміру.

Хосе Казіміру Морґаду був призначений главою Розвідувального й ситуаційного центру ЄС у 2019 році після понад 20 років роботи в португальській розвідці. Він підпорядковується безпосередньо главі зовнішньополітичної служби ЄС Жозепу Боррелю.

Сам Боррель напередодні під час дебатів у парламенті заявив про бажання Брюсселя розвивати відносини з Тайбеєм, водночас дотримуючись політики "одного Китаю".

"Політика "одного Китаю" не забороняє нам, Європейському Союзу, підтримувати й посилювати нашу співпрацю з Тайванем, а також висловлювати наше занепокоєння останнім загостренням. Ми повинні продовжувати взаємодіяти з Тайванем економічно й політично", – сказав він.

Як повідомляв раніше Reuters, Сполучені Штати розглядають варіанти пакету санкцій проти Китаю, щоб утримати його від вторгнення на Тайвань, при цьому Європейський Союз зазнає дипломатичного тиску з боку Тайбею, щоб той зробив те саме.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: