Фінляндія єдиною з країн ЄС удвічі скоротила споживання природного газу

Середа, 14 вересня 2022, 20:15

З початку року споживання природного газу у Фінляндії скоротилося у більш ніж два рази – вона стала єдиною країною Європейського Союзу, якій вдалося досягти такого рівня економії на тлі енергетичної кризи.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Helsingin Sanomat.

Фінляндія хоче повністю відмовитися від імпорту скрапленого газу з РФ

Якщо у січні-серпні 2021 року споживання газу у Фінляндії дорівнювало 17,8 терават-годин, то за аналогічний період цього року цей показник упав до 8,8 терават-годин. Водночас у цей показник не входить скраплений природний газ.

За підрахунками аналітичного центру Brugel, Фінляндія – єдина країна ЄС, якій вдалося досягти такої економії у споживанні газу. Для всього блоку середній показник становить лише 6%, тоді як мета – зменшення споживання газу на 15%.

Опитані Helsingin Sanomat експерти вважають, що однією з причин різкої економії газу Фінляндією є ситуація з опаленням, за якої домогосподарства менш залежать від централізованого постачання. Тому вони швидко замінили його вугіллям чи біомасою.

Крім того, підприємства, залежні від газу, змогли успішно його замінити. Приміром, нафтопереробний завод Neste в місті Порвоо, який раніше використовував блакитне паливо для синтезу гідрогену, більшою мірою перейшов на дешевший пропан.

Росія припинила постачання трубопровідного газу Фінляндії ще у травні через відмову останньої платити за газ у рублях, але постачання скрапленого природного газу досі триває.

Раніше повідомлялося, що Фінляндія погодила з американською компанією Excelerate Energy 10-річну оренду плавучого СПГ-терміналу, щоб замінити російський газ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: