Британія знову відмовилась здійснювати митні перевірки на кордоні з Північною Ірландією

Четвер, 15 вересня 2022, 19:41

Велика Британія в четвер укотре заявила Європейському Союзу, що не буде виконувати положення угоди про Brexit, які передбачають митний контроль на адміністративному кордоні з Північною Ірландією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

У листі, який Європейській комісії передало представництво Британії при ЄС, зазначається, що Лондон вважає статус-кво найкращим варіантом для продовження переговорів із Брюсселем про умови контролю на північноірландському кордоні.

Крім того, Британія запросила зустрічі з представниками ЄС для обговорення участі в європейських програмах на кшталт Horizon Europe Copernicus, доступ до яких тимчасово призупинений до вирішення суперечки.

Текст листа Британія відмовилася публікувати у відкритому доступі, посилаючись на десятиденний траур у зв’язку зі смертю королеви Єлизавети ІІ.

ЄС пропонує Британії скоротити митний контроль на кордоні Північної Ірландії

У Європейській комісії підтвердили, що отримали листа в четвер уранці. "Ми проаналізуємо відповідь, перш ніж вирішити подальші кроки", – повідомив речник виконавчого органу Європейського Союзу.

У червні Єврокомісія розпочала процедуру порушення проти Британії через недотримання значних частин Протоколу щодо Ірландії/Північної Ірландії, підписаного в рамках угоди про Brexit.

Нагадаємо, попередній уряд Британії оприлюднив план змін до угоди про вихід із ЄС, затвердженої у 2020 році, для вирішення проблеми руху товарів до Північної Ірландії.

Зміни стосуватимуться чотирьох аспектів: "складного процесу розмитнення, негнучких регулювань, невідповідностей в оподаткування й витратах і питань демократичного управління".

Британський уряд стверджує, що Північноірландський протокол не зміг вирішити цих проблем, а вони своєю чергою підривають Страсноп’ятничну угоду 1998 року, яка поклала край громадянській війні в Північній Ірландії.

ЄС раніше наголошував, що одностороння зміна домовленостей щодо Brexit є порушенням міжнародного права. Водночас Лондон наполягає, що зміни означають єдність Сполученого Королівства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: