Шпигунський скандал у Данії: екскерівника розвідки звинуватили у розкритті державної таємниці

П'ятниця, 16 вересня 2022, 19:24

Прокурор данського міста Віборг у п’ятницю оголосив обвинувачення відстороненому керівнику розвідувальної служби Данії Ларсу Фіндсену у розкритті державної таємниці та інформації з обмеженим доступом.

Як передає "Європейська правда", про це в п’ятницю повідомили в прокуратурі Данії.

В обвинувальному акті перераховуються шість пунктів обвинувачення за статтею про розкриття державної таємниці та конфіденційної інформації шістьом різним людям, зокрема двом журналістам, протягом 16-17 місяців.

У прокуратурі Данії стверджують, що в разі доведення вини Фіндсену загрожує до чотирьох років позбавлення волі. Обвинувачення клопотатиме про те, щоб слухання справи відбувалося в закритому режимі.

Як повідомлялося, Фіндсена відсторонили від посаді керівника розвідки Данії ще у серпні 2020 року після того, як її наглядовий орган розкритикував роль відомства у скандалі з прослуховуваннями.

Тоді стало відомо, що данська розвідка нібито збирала дані приватних осіб і передавала їхні дані службам інших країн, імовірно – США. Сам Фіндсен заявляв, що категорично заперечує свою вину і назвав звинувачення абсурдними.

Разом з Фіндсеном за підозрою у причетності до витоку важливої засекреченої інформації затримали ще трьох осіб – чинних і колишніх співробітників розвідувальних служб армії та поліції. Серед них виявився і колишній міністр оборони Данії Клаус Йорт Фредеріксен.

Станом на зараз усі фігуранти справи були відпущені з-під варти й чекають вироку суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: