Стефанішина: відсутність жорстких санкцій ЄС щодо російських енергоносіїв – прояв слабкості

Субота, 17 вересня 2022, 09:48

Віцепрем’єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що найбільш дієвими санкціями з боку Європейського Союзу була б повна заборона експорту Росією своїх енергоносіїв.

Як повідомляє "Європейська правда", таку заяву Стефанішина зробила в інтерв’ю "Суспільному".

"Є повне розуміння того, що енергоносії і газ – це "Ахіллесова п'ята" РФ. Це основний інструмент шантажу. Введення обмежувальних заходів за різними сферами, обходячи жорсткі заходи саме в цій сфері, яка найболючіше вдарить по Росії та персонально вдарить по людям, які віддають накази вбивати цивільне населення, – це прояв слабкості", – сказала вона.

Стефанішина нагадала, що зараз Європейський Союз веде обговорення восьмого пакету санкцій, а "за ним будується робота щодо дев’ятого пакету санкцій".

"І чим довше ЄС, який є "піонером" у санкційній політиці, буде думати про половинчасті рішення.., коли ця змінна зміниться на користь того, що треба ввести такі обмеження, які справді зможуть стримати Росію і завершити війну, то тоді і РФ буде вести себе інакше", – вважає віцепрем’єрка.

США непокояться, що енергетичний шантаж РФ послабить підтримку України в Європі – ЗМІ

"Поки що ми не бачимо в цьому перспективи, але вважаємо, що найпріоритетнішими, найважливішими є санкції щодо повного обмеженню Росії у доступі на ринок енергоносіїв у цілому", – додала вона.

Нагадаємо, Європейський Союз ухвалив уже сім пакетів санкцій проти Росії у відповідь на її повномасштабне вторгнення в Україну. Вони стосуються зокрема російського нафтового сектора, але не передбачають обмежень щодо закупівлі російського газу.

В ЄС не раз обговорювали можливість запровадження обмежень щодо газового сектора Росії, але всі такі спроби не знаходили достатньої підтримки держав-членів.

Читайте також: Чи витримає ЄС газовий шантаж Росії: ключові питання про "енергетичний фронт" Путіна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.