Головне з інтерв’ю посла США в Україні

коротко
Понеділок, 19 вересня 2022, 13:35

Українські можновладці вже давно публічно заявляють, що незадоволені позицією Вашингтона з окремих військових питань, як-от щодо відмови у постачанні далекобійного озброєння. 

Та якою є позиція Вашингтона з найбільш чутливих для України спірних питань?

Посол США в Україні Бріджит Брінк погодилася поговорити про це з "Європейською правдою". Ми подаємо відеоверсію нашої розмови, щоб кожен міг зробити власні висновки.

А для тих, хто віддає перевагу читанню, публікуємо дещо повнішу текстову розшифровку розмови у матеріалі редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка "Рішення про переговори з РФ та про перемогу ухвалюватиме Зеленський". Інтерв’ю посла США.

Коротко, про що говорила Бріджит Брінк:

Щодо нещодавнього візиту держсекретаря Ентоні Блінкена.

"Він привіз один ключовий сигнал від президента Байдена – показати тверду підтримку України від президента і народу США. І він також чітко пояснив тут, що майбутнє України – що вважати перемогою України, коли і як можуть відбуватися перемовини з РФ – це те, що має повністю визначати демократично обраний лідер України".

Щодо завершення війни з Росією.

"Демократично обраний лідер України має вирішити, коли почнуться переговори, як вони будуть проходити і що є перемогою".

"Мета нашої політики – це суверенна, незалежна, демократична та процвітаюча Україна, здатна захистити себе і стримувати російську агресію. Задля цієї мети ми підтримуємо спроможність України ухвалювати рішення щодо свого майбутнього".

"Як ми не раз казали, ми підтримуємо суверенітет, незалежність і цілісність України".

Щодо постачання зброї Україні.

"Постачання США змінюються у відповідності до військових потреб. Наразі ми в захопленні від того, як Україна діє на полі бою, як вона проводить контрнаступ, який, звісно ж, ще не завершився. Ми не розраховуємо, що війна завершиться скоро. Але нас надихає те, що ви у боях повертаєте значні території".

"Ми надали вам безпекову допомогу на суму понад 15 мільярдів доларів, а також мільярди доларів іншої допомоги після 24 лютого. Це – величезний обсяг реальної допомоги Україні, це не просто заяви про підтримку. Це безпекова підтримка, це пряма бюджетна підтримка на суму півтора мільярда доларів на місяць, вже багато місяців поспіль. І це гуманітарна підтримка.

Це такий масив підтримки, яку не надавала вам жодна інша держава у світі. Це – величезні суми".

"США надають вам не тільки політичну і дипломатичну підтримку, але також відчутну фінансову підтримку з метою, щоб Україна не лише вижила, але також перемогла".

Щодо визнання Росії державою-спонсором тероризму.

"Ми хочемо уникнути небажаних наслідків будь-якого нового статусу Росії. Ми хочемо підтримати Україну, але хочемо, щоби підтримка була одночасно від нас і від решти світу. Тому ми будемо обговорювати це і намагатися досягнути цієї мети".

Повне інтерв’ю – у матеріалі Сергія Сидоренка "Рішення про переговори з РФ та про перемогу ухвалюватиме Зеленський". Інтерв’ю посла США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.