Президент Литви закликав в ООН створити спецтрибунал щодо злочинів РФ в Україні

Середа, 21 вересня 2022, 08:40

Президент Литви Гітанас Науседа у своєму виступі на Генасамблеї ООН висловився за створення спеціального трибуналу для розслідування воєнних злочинів.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Не можна допустити безкарності за воєнні злочини й звірства, скоєні Росією. Гарантування справедливості й відповідальності - це вкрай важливо. Тож Литва виступає за створення спеціального трибуналу щодо скоєних в Україні воєнних злочинів", - заявив Гітанас Науседа. 

Президент Литви наголосив, що тривалий мир після нинішньої гарячої фази війни можливий лише тоді, коли територіальна цілісність України буде повністю відновлена. Він закликав світ дивитися на дії, а не заяви Кремля, і "сприймати Росію такою, якою вона є, а не якою малює її пропаганда".

"За маскою "енергетичної наддержави" ховається неоімперська держава, що прагне підкорити своїх сусідів. Ми повинні колективно засуджувати дії РФ і вимагати від неї негайно припинити агресію, без умов забирати усі війська з території України та припинити безвідповідальну й небезпечну ядерну риторику та дії", - підкреслив Гітанас Науседа. 

Він нагадав, що Литва є однією з країн, які найактивніше підтримують Україну на рівні держави й громадянського суспільства і пообіцяв продовжувати підтримку доти, доки Україна не переможе.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.