Парламент Естонії в першому читанні підтримав заборону для росіян голосувати на місцевих виборах

Середа, 21 вересня 2022, 19:04

У парламенті Естонії пройшов перше читання законопроєкт, який пропонує залишити право голосу на виборах до органів місцевих самоврядувань лише громадянам Естонії та громадянам країн ЄС, які проживають у країні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

Наразі, згідно з чинним законом, право голосу на місцевих виборах мають у тому числі іноземці, які досягли 16-річного віку, зареєстровані в Естонії на підставі довгострокової або постійної посвідки на проживання.

Ініціатива партії "Вітчизна" передбачає, що право голосу на муніципальних виборах втратять понад 100 тисяч осіб. Правляча Партія реформ цього тижня заявила, що обмеження потрібно звузити лише до громадян Росії та Білорусі.

Центристська партія запропонувала відхилити законопроєкт у першому читанні, проте це не знайшло підтримки серед депутатів.

Ще у квітні цього року вісім депутатів фракції "Вітчизна", яка після того також увійшла до коаліції, внесли законопроєкт про позбавлення права голосу на місцевих виборах усіх нерезидентів – тобто не лише громадян Росії та Білорусі.

У червні міністерка юстиції Естонії Маріс Лаурі заявила, що Партія реформ, яку вона представляє, не підтримує законопроєкт "Вітчизни". Пізніше проти документа виступили Центристська та Соціал-демократична партії, а також прем’єрка Кая Каллас.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.