Естонія не прийматиме назад громадян РФ, яких мобілізують на війну в Україні

Середа, 21 вересня 2022, 20:05

В МВС Естонії дали зрозуміти, що якщо місцеві громадяни захочуть відправитися на війну в Україні відповідно до рішення про часткову мобілізацію назад їх вже не пустять.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на Postimees, заявив віцеканцлер МВС Естонії Вейко Коммусаар.

За його словами, якщо місцеві російські громадяни захочуть вирушити на фронт, Естонія їм не перешкоджатиме.

"Естонія не вводила обмежень на виїзд із країни для громадян РФ. Якщо ми дізнаємося, що вони пішли на війну, вони не матимуть шляху назад до Естонії", – сказав Коммусаар.

Ситуація з мобілізацією викликає занепокоєння і у Фінляндії.

У Фінляндії проживають тисячі громадян Росії, а також осіб із двома громадянствами - Фінляндії та Росії. Росія не визнає подвійного громадянства, тобто люди, які прийняли друге громадянство, згідно з російськими законами все ще є громадянами Росії.

"Росія вважає, що має юрисдикцію над цими людьми. Що це означатиме на практиці, ще треба побачити, але є підстави для занепокоєння", – вважає глава парламентського комітету із закордонних справ Юссі Халла-ахо.

Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що оголошення про часткову мобілізацію є найсерйознішою ескалацією з боку Росії з лютого.

Він також вважає, що оскільки Естонія вже ввела заборону на в'їзд для громадян Росії, не слід робити виняток для тих, хто біжить до Естонії через повістки у зв'язку з мобілізацією.

Як повідомлялося, уряд Латвії не видаватиме гуманітарні візи росіянам, які захочуть виїхати з країни, щоб уникнути оголошеної мобілізації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.