У Брюсселі хочуть прив’язати "ковідні" кошти Угорщини до стандартів незалежності суддів

П'ятниця, 23 вересня 2022, 10:40

Єврокомісія у четвер вирішила враховувати дотримання стандартів незалежності судової системи в Угорщині під час виділення коштів на відновлення економіки після пандемії коронавірусу.

Про це повідомляє Politico, пише "Європейська правда". 

Поштовхом для цього стала позиція групи єврокомісарів, а також низки європарламентів та дипломатів, які вважають, що на Угорщину потрібно рішучіше тиснути у питаннях верховенства права. 

У неділю Єврокомісія запропонувала Угорщині варіант компромісу для отримання стандартного фінансування у розмірі 7,5 млрд доларів - кошти не блокуватимуть, якщо Угорщина втілить низку реформ для протидії корупції. Водночас, у переліку вимог не йдеться про незалежність судової системи, хоча неурядові групи відзначають, що у цій сфері назрівають великі проблеми. 

Частина посадовців єврокомісії зайняли позицію, що краще для тиску у цьому питанні використати паралельний процес - щодо доступу Угорщини до коштів з так званого "ковідного" фонду відновлення економіки.

Угорський план відновлення має бути схвалений до кінця року, на всю процедуру потрібно близько трьох місяців. Якщо цього не відбудеться, близько 70% коштів можуть "згоріти". 

У Єврокомісії очікують, що Будапешт подасть свій план до кінця вересня, після чого орієнтовно 2 місяці триватиме його оцінка, і ще місяць триватиме розгляд на рівні Ради ЄС.  

Крім того, пізніше протягом осені Єврокомісія також оцінить успіхи Угорщини у виконанні 17 рекомендацій, що стосуються стандартного фінансування. 

Часу залишається небагато, але у Брюсселі вважають, що перспектива втратити гроші змусить Будапешт поспішати.

Як повідомлялося, у понеділок Мін'юст Угорщини вніс до парламенту країни пакет законопроєктів, спрямованих на виконання вимог Європейської комісії задля розблокування 7,5 мільярда євро фінансування.

Про суперечку Будапешта і Єврокомісії читайте детальніше у статті Закони за 7,5 млрд євро. Як Орбан отримає гроші ЄС і продовжить "війну" за розпад Союзу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.