Данія дозволить відновити розведення норок після дворічної заборони через пандемію

П'ятниця, 23 вересня 2022, 19:20

Уряд Данії заявив в п'ятницю, що тимчасова заборона на розведення норок закінчується 1 січня, що дозволить відновити виробництво хутра в країні, але на "значно зниженому" рівні, ніж до пандемії коронавірусу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Уряд майже два роки тому наказав знищити близько 17 мільйонів норок і заборонив їх розведення, щоб мінімізувати ризик перенесення ними мутованої версії коронавірусу, яка може поширитися на людей.

Спочатку термін дії заборони закінчувався наприкінці 2021 року, але його було продовжено ще на рік. З 1 січня в Данії знову буде дозволено утримувати норок.

Поки не зрозуміло, чи буде встановлено ліміт на кількість тварин на одну ферму. Будуть встановлені обмеження на кількість людей, яким дозволено відвідувати ферми, і фермери будуть зобов'язані реєструвати імена відвідувачів.

Міністерство навколишнього середовища і продовольства заявило, що чиновники охорони здоров'я тепер вважають, що "існує обмежений ризик для громадського здоров'я через відновлення значно скороченого виробництва норки і введення заходів щодо запобігання інфекціям".

Уряд заявив, що рішення скасувати тимчасову заборону ґрунтувалося на оцінці Statens Serum Institute, урядового агентства, яке складає карту поширення захворювань у Данії.

Міністр продовольства, сільського господарства і рибальства Расмус Прен і співробітники інституту планують зустрітися пізніше в п'ятницю з представниками данської норкової промисловості, щоб "переглянути заходи щодо запобігання інфекції для галузі".

В уряді заявили, що ветеринарні органи і органи охорони здоров'я склали модель з вимогами щодо поводження з COVID-19 в норкових стадах, які заводчики повинні "впровадити і дотримуватися, щоб мати можливість знову утримувати норок ".

"Немає абсолютно ніяких вагомих причин для того, щоб знову відкривати великі норкові ферми з мільйонами тварин, які тісняться в маленьких дротяних клітках, поки їх не вб'ють заради хутра. Це погано для тварин, навколишнього середовища та клімату ", - сказала Брітта Рііс, голова організації "Захист тварин Данії".

"Утримання норок в існуючих клітках є неприйнятним", - сказала вона і додала, що кілька європейських країн або заборонили, або поступово згортають вирощування норок. У четвер Латвія стала останньою країною, яка заборонила розведення норок з 2028 року.

Данія була одним з основних світових експортерів хутра норки, виробляючи приблизно 17 мільйонів хутряних виробів на рік. На Kopenhagen Fur, кооператив 1 500 датських селекціонерів, припадає 40% світового виробництва хутра норки. Більша частина його експорту йде до Китаю і Гонконгу.

Нагадаємо, незалежна комісія з розслідування дій уряду Данії під час епідемії COVID-19 розкритикувала рішення приспати мільйони норок, у яких виявили новий варіант коронавірусу.

Комісія встановила, що прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен сказала неправду, коли в листопаді 2020 року оголошувала про рішення приспати норок – пізніше з’ясувалося, що воно є незаконним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: