ЄС має "серйозні питання" до Сербії, яка домовилась про "консультації" з Росією

Понеділок, 26 вересня 2022, 17:17

Європейський Союз у понеділок засудив рішення Сербії проводити регулярні зовнішньополітичні консультації з Росією.

Про це на брифінгу в Брюсселі заявив речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

За словами Стано, цей крок Белграда викликає "серйозні питання" у той час, коли Брюссель очікує, що кандидати на вступ у ЄС не будуть продовжувати звичні відносини з Москвою.

Стано зазначив, що новий російсько-сербський документ про консультації був підписаний лише через кілька днів після того, як Москва оголосила про мобілізацію для участі у війні в Україні та почала проводити голосування за анексію території, яку вона захопила.

"Сербійсько-російська угода є дуже чітким знаком того, що вони мають намір зміцнити свої зв'язки. І це викликає серйозні питання", - сказав Стано.

Сербія оголосила вступ до ЄС своїм стратегічним пріоритетом, який передбачає "узгодження з європейською політикою, включно з питаннями зовнішньої політики", додав речник.

"Ми сприймаємо це дуже серйозно і стежимо за цим", - сказав Стано.

Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров та його сербський колега Нікола Селакович підписали у п'ятницю документ, який отримав назву "план щодо консультацій".

Селакович сказав, що план передбачає консультації щодо двосторонньої та багатосторонньої діяльності, хоча в ньому нічого не йдеться про безпекову політику. Сербські опозиційні партії розкритикували документ.

Хоча Сербія засудила вторгнення Росії в Україну в Організації об’єднаних націй, вона відмовилася приєднатися до санкцій проти Москви.

Між тим, Сербія, попри свою прихильність до Росії, не визнаватиме псевдореферендуми, організовані РФ на окупованих територіях півдня й сходу України. 

https://www.reuters.com/world/europe/eu-has-serious-questions-serbia-enters-regular-consultations-with-russia-2022-09-26/

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: