Проти уряду Німеччини позиватимуться через забруднення повітря

Понеділок, 26 вересня 2022, 18:37

Семеро громадян Німеччини вирішили подати позов проти федерального уряду, звинувативши його в недостатній боротьбі з забрудненням повітря.

Як передає "Європейська правда", про це в понеділок повідомила неурядова організація ClientEarth, яка надає організаційну підтримку позивачам.

Шестеро португальців судяться з 32 державами Європи через їхню кліматичну політику

Вони стверджують, що Німеччина не відреагувала на рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо забруднення повітря, які минулого року були посилені – зокрема були підвищені пороги мінімально допустимої концентрації шкідливих речовин і часточок.

"Це означає, що люди дихають повітрям, яке може містити вчетверо чи вп’ятеро більше токсичних забрудників, ніж це, згідно з даними науковців, безпечно для людини. А влада не має повноважень, щоб змінити ситуацію", – пояснюють у ClimateEarth.

На думку позивачів, своєю бездіяльністю федеральний уряд Німеччини порушує їхні основоположні права та ставить під загрозу здоров’я дітей – деякі з них страждають на астму. У позиві вимагається вжити термінових заходів для подолання проблеми забруднення повітря.

Хоча рівень забруднення повітря в німецьких містах знизився за останні роки і зараз часто відповідає законодавству ЄС, він перевищує той, що вважається безпечним згідно з останніми рекомендаціями ВООЗ.

У травні Суд ЄС ухвалив, що держави можна притягати до відповідальності за наслідки для здоров’я, спричинені забрудненням повітря.

Нагадаємо, минулого року Конституційний суд Німеччини задовольнив позов екоактивістів, яким вони вимагали від уряду посилити вимоги закону для захисту клімату, ухваленого у 2019 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: