США наклали санкції на прокурорку з Боснії та Герцеговини, яка покривала криміналітет

Понеділок, 26 вересня 2022, 20:23

Міністерство фінансів США в понеділок повідомило про запровадження санкцій проти державної прокурорки Боснії і Герцеговини Діани Каймакович за "співучасть у корупції та підриві демократичних процесів та інститутів на Західних Балканах".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресреліз американського Мінфіну.

Каймакович називають "нахабно корумпованою прокуроркою, яка має зв’язки зі злочинними організаціями". Її ім’я фігурувало в розмовах, які велися представниками криміналітету в захищеному додатку Sky ECC, що використовують злочинці по всьому світу.

"Підтримуючи наркоторговців та інших злочинів, Каймакович допомагала приховувати докази, попереджала судові переслідування та іншими способами сприяла кримінальній діяльності в обмін на особисту вигоду. Вона також намагалася заблокувати розслідування щодо її ймовірних кримінальних пособників", – стверджується в повідомленні.

Санкції означають, що все майно і активи боснійської прокурорки, які розташовані у США або перебувають у володінні чи під контролем громадян США, заморожуються, а транзакції за її участі – забороняються.

На початку серпня – після того, як ім’я Каймакович виплило в листуванні криміналітету – новий виконувач обов’язків державного прокурора БіГ перевів прокурорку у відділ військових злочинів. До цього Каймакович очолювала відділ по боротьбі з корупцією в боснійській прокуратурі.

Нагадаємо, Каймакович – не перша боснійка, яка потрапила під американські санкції. У червні їх наклали також на президента Федерації Боснія та Герцеговина Маринка Чавари та міністра охорони здоров’я Республіки Сербської, що входить до складу БіГ, Алена Шеранича через "підрив Дейтонських мирних угод та демократичних процесів і інституцій".

У коментарі Balkan Insight виконувач обов'язків головного державного прокурора Міланко Кайганіч повідомив, що прокуратура порушила справу щодо всіх осіб, які потрапили до санкційного списку США, і буде збирати докази разом із американськими колегами.

Каймакович наразі балотується на посаду головного державного прокурора БіГ. Однак підрада Вищої судової та прокурорської ради Боснії і Герцеговини, яка є органом судового нагляду в країні, попросила скасувати процес відбору. Передбачається, що голосування з цього питання відбудеться в четвер.

Читайте також: Боснія на розрив: чому політична криза дійшла до рівня, що загрожує навіть існуванню держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: