Європа готова до зими без постачання російського газу – Bloomberg

Вівторок, 27 вересня 2022, 15:17

Великі обсяги закупівлі скрапленого природного газу в Європі свідчать про те, що цієї зими їй, ймовірно, вистачить палива для виробництва електроенергії, щоб компенсувати постачання з Росії.

Як повідомляє "Європейська правда", з таким прогнозом виступив сервіс BloombergNEF, який займається стратегічними дослідженнями глобальних товарних ринків.

Європа може імпортувати майже на 40% більше скрапленого газу протягом майбутньої зими, ніж минулого року, а наступного літа закупівля збільшиться приблизно на 14%, щоб відновити втрачені запаси, йдеться у звіті BNEF.

"Цих поставок достатньо, щоб покрити повну зупинку потоків російських трубопроводів з 1 жовтня", - йдеться в повідомленні.

Щоб отримати додаткове паливо, європейським покупцям доведеться купувати на спотовому ринку на 90% більше LNG, ніж вони забезпечили за довгостроковими контрактами, що ще більше посилить конкуренцію з Азією. Це підтримає світові ціни на газ, які різко зросли після того, як Європа намагалася зменшити свою залежність від Росії після того, як її найбільший постачальник вторгся в Україну наприкінці лютого.

Основний сценарій BNEF передбачає, що погодні умови відповідатимуть середнім показникам за останні 10 років.

За відсутності постачання російського газу, очікується, що Європа імпортує 40 млн т СПГ цієї зими і трохи більше влітку для поповнення запасів. Це залишить 12 млн т спотового обсягу для Азії.

Однак холодна зима в Північній Азії може забрати 5,6 млн тонн з Європи, головним чином для підживлення попиту в Японії, а наступне спекотне літо призведе до зростання цього числа до 6,9 млн протягом наступних 12 місяців. Цей сценарій, ймовірно, призведе до посилення цінової конкуренції.

Тим часом більше російського СПГ надходитиме до Китаю, де очікується, що зимовий попит впаде на 16% порівняно з роком раніше.

Раніше повідомлялося, що Греція скоротила імпорт російського газу більш ніж наполовину цього року завдяки збільшенню поставок від інших виробників на єдиний термінал зрідженого природного газу під Афінами.

Нагадаємо, Польща і Данія відкривають новий трубопровід для транспортування норвезького газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.