У Празі чергові антиурядові протести – проти членства в ЄС і НАТО та допомоги Україні

фото
Середа, 28 вересня 2022, 18:49

На центральній Вацлавській площі у Празі в середу відбулася чергова акція протесту проти політики уряду, учасники якої закликають оголосити Чехію нейтральною країною і виступають проти її членства в ЄС і НАТО.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Novinky.

Очолює протест група "Чехія понад усе!", яка після першої 70-тисячної акції майже місяць тому закликала уряд подати у відставку до 25 вересня, інакше обіцяла продовжити протести.

Співорганізатор акції Ладислав Врабель заявив, що чеський уряд на чолі з Петром Фіалою має скласти повноваження, замість нього мають призначити нові вибори й перехідний кабінет міністрів у складі "пронаціональних експертів".

Учасники протесту тривали прапори Чехії та плакати з антиурядовими гаслами, вигукували "Відставка", "Сором", "Крадії" тощо, нарікали на енергетичну політику уряду, а також нібито утиски свободи, цензуру й тоталітаризм.

 
Фото: Novinky

Спікери на акції вимагали забезпечити постачання дешевого газу з Росії, припинити допомагати Україні зброєю, а також висловлювали підтримку "сімейним цінностям" і колишньому президенту США Дональду Трампу.

Водночас навпроти Вацлавської площі група людей зібралася на контракцію, де висловлювала підтримку Україні та засуджувала дії РФ.

 
Фото: Novinky

За оцінками поліції, в протесті взяли участь "кількадесят тисяч" людей. Крім того, ще близько 1500 протестувальників зібралися в місті Брно, до тисячі – в Остраві, близько 500 – у Лібереці та біля сотні – в Оломоуці.

Нагадаємо, на початку вересня десятки тисяч людей зібралися у центрі Праги на демонстрацію проти уряду, а також із вимогою до діалогу з Росією. Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала наполіг на тому, що та антиурядова демонстрація була спровокована проросійськими силами.

Детальніше читайте у статті: 70 тисяч проти України: чи вдасться уряду Чехії зупинити реванш "друзів Путіна".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.