Канцлер Німеччини впевнений, що країна пройде зиму, попри виклики з газом

Середа, 7 вересня 2022, 12:52

Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив впевненість, що країна пройде холодну пору року, попри зупинку Росією "Північного потоку".

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AFP.

"Ми зараз у ситуації, коли я можу сказати, що ми пройдемо цю зиму, попри всі проблеми - завдяки підготовчій роботі, яку ми провели. Ще три, чотири, п’ять місяців тому цього ніхто не міг гарантувати", - зазначив Шольц. 

Він додав, що зараз газові сховища у Німеччині заповнені більш ніж на 85%, суттєво більше, ніж на цей час у 2021 році, та що є домовленості про постачання газу з Францією, Нідерландами та Бельгією.

Канцлер також розкритикував попередників правлячої коаліції - ХДС-ХСС за те, що вони допустили надмірну залежність від імпорту газу з Росії та почали відмовлятися від атомної енергії і вугілля, не надто швидко розвиваючи відновлювані джерела.

Лідер ХДС Фрідріх Мерц зі свого боку розкритикував правлячу коаліцію, заявивши, що країна перед великою енергетичною проблемою, але влада "схоже, досі не зрозуміла цього", та вимагав більше заходів безпеки на холодний сезон, пише Spiegel. Серед іншого, Мерц закликав скасувати податок на газ, що планується з 1 жовтня. 

Зі свого боку співлідерка правопопулістської AfD Аліс Вайдель звинуватила уряд у руйнуванні економіки країни та заявила, що громадяни у цих умовах мають повне право на протести.

Шольц раніше сказав, що скептично ставиться до можливих протестів у країні у зв’язку зі зростанням цін на енергоносії.

Зазначимо, що лише напередодні кілька тисяч людей з різних політичних таборів провели в Лейпцигу окремі демонстрації проти енергетичної та соціальної політики федерального уряду Німеччини.

Причиною протестів стало різке зростання цін на енергоносії та продукти харчування. Протестувальники вважають недостатніми заходи, оголошені минулими вихідними правлячою коаліцією, щодо допомоги населенню загальним обсягом 65 мільярдів євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: