В ЄС викликали посла Білорусі через затримання європейської дипломатки в Мінську

Середа, 7 вересня 2022, 22:40

Європейська служба зовнішніх справ викликала тимчасового повіреного у справах Білорусі в Брюсселі після затримання їхньої дипломатки Евеліни Шульц у Мінську в середу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це білоруському виданню "Зеркало" повідомили в представництві ЄС у Білорусі.

Затримання Шульц відбулося на виході з будівлі суду після публічного зачитування вироку у "справі десяти", "за якою десять політв'язнів були засуджені до невиправдано тривалих і суворих термінів", наголошує диппредставництво.

"Це незаконне затримання дипломата є серйозним порушенням Віденської конвенції про дипломатичні зносини, яка гарантує особисту недоторканість дипломатів, і ставить під сумнів безпеку дипломатів у Білорусі", – заявили в представництві ЄС у Білорусі.

Там додали, що подібне незаконне затримання дипломатичного персоналу ЄС відбувається вже вдруге.

"Європейська служба зовнішніх справ уже викликала тимчасового повіреного у справах Білорусі в Брюсселі, щоб пояснити цей серйозний інцидент", – зазначило диппредставництво.

У середу у Мінську винесли вирок правозахисниці Марфі Рябковій та ще дев'ятьом людям, які фігурували з нею по одній справі. Їх ув’язнили на строк від п’яти до 17 років.

Після оголошення вироку у "справі десяти" в Мінську силовики затримали тих, хто перебував біля будівлі суду. Серед затриманих була і тимчасова повірена у справах ЄС у Мінську Евеліна Шульц.

Нагадаємо, до другої річниці масштабних антиурядових протестів у Білорусі високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель наголосив, що ЄС продовжить підтримку білоруського народу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: