Аудитори ЄС попередили про збільшення бюджетних ризиків через війну в Україні

Четвер, 13 жовтня 2022, 09:16

Європейська палата аудиторів (ЄПА) у своєму новому звіті попередила ЄС про зростання бюджетних ризиків через війну в Україні.

Про це йдеться у публікації Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Річний звіт, опублікований у четвер, вивчає, як використовуються кошти блоку та чи зберігається дотримання правил доходів та витрат.

У своєму звіті палата попередила про ризики, які можуть виникнути для бюджету ЄС через війну в Україні. 

За словами глави палати Тоні Мерфі, "найбезпосереднішим ризиком" є потенційне неповернення кредитів, виданих для підтримки України.

ЄС залучив 2 млрд євро для макрофінансової допомоги Україні

"Найбезпосереднішим наслідком для бюджету буде ймовірність неповернення цих кредитів", - сказав Мерфі, але додав, що на цей момент ризик для бюджету ЄС "досить обмежений".

Проте це може стати серйознішою проблемою, коли почнеться відновлення країни, додав він.

"Очевидно, що це потрібно буде дуже добре контролювати, враховуючи ситуацію, в якій ви збираєтеся діяти від початку, і великі суми грошей, які будуть потрібні", - сказав Мерфі.

У звіті аудитори закликали Єврокомісію відстежувати зростання ризику умовних зобов'язань перед бюджетом ЄС через війну в Україні, а також забезпечувати наявність ефективних інструментів зниження ризиків.

7 жовтня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала, що ЄС виділить Україні ще 2 млрд євро макрофіну "найближчими днями".

20 вересня Європейський Союз ухвалив фінальне рішення щодо швидкого виділення Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги для підтримки в умовах війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: