Глава Єврокомісії анонсувала виділення 2 млрд євро макрофіну Україні в найближчі дні

П'ятниця, 7 жовтня 2022, 19:00

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п’ятницю анонсувала виділення Україні ще двох мільярдів євро в межах погодженої ще в червні макрофінансової допомоги.

Як повідомляє "Європейська правда", про це фон дер Ляєн сказала на пресконференції за підсумками неформального саміту ЄС у п’ятницю.

Президентка Єврокомісії зазначила, що за обсягами допомоги Україні Європейський Союз може зрівнятися зі Сполученими Штатами.

"З початку війни ми надали Україні 19 мільярдів євро допомоги, не рахуючи військову підтримку. Сюди входять ще два мільярди євро макрофінансової допомоги, які будуть виділені в найближчі дні", – анонсувала вона.

Нагадаємо, 20 вересня Європейський Союз ухвалив фінальне рішення щодо швидкого виділення Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги для підтримки в умовах війни.

США готові допомагати економіці України на $1,5 млрд щомісяця, очікують того ж від ЄС – Bloomberg

Йдеться про другу частину з пакета макрофінансової допомоги ЄС для України обсягом 9 млрд євро, який Єврокомісія анонсувала у квітні і погодила Єврорада на червневому саміті. Перший мільярд з цієї суми Україна отримала двома траншами 1-2 серпня.

Гроші надаються у формі довгострокових позик на дуже пільгових умовах. Крім того, рішення передбачає кошти для бюджету ЄС для покриття ризику збитків за цими додатковими кредитами, як і вже виплаченим траншем 1 млрд євро.

Раніше, як повідомлялося, Євросоюз та Україна підписали меморандум про взаєморозуміння щодо майбутнього надання макрофінансової допомоги обсягом п’ять мільярдів євро.

Тоді стверджувалося, що перший транш Україна має отримати в середині жовтня.

Також міністри фінансів Європейського Союзу домовилися інтегрувати виплати підтримки Україні в бюджет ЄС на 2023 рік, щоб зробити їх більш структурованими і передбачуваними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: